Jak prawidłowo
przygotować się do wizyty?

Przeczytaj uważnie

Umawiając się na pierwszą wizytę proszę o informację czy zdecydowali się Państwo na program żywieniowy metabolic balance® czy dietetykę kliniczną klasyczną. Dzięki temu zostaną dla Państwa przygotowane odpowiednie materiały, a wizyta przebiegnie sprawniej.

Jeśli nie są Państwo pewni, która z metod będzie lepsza, zostanie ona dobrana, po uprzednim przeanalizowaniu stanu zdrowia, trybu życia i celu zmiany odżywiania.

W celu uzyskania jak najdokładniejszych wyników pomiaru składu ciała (w tym m. in. masy mięśniowej, tłuszczu trzewnego, wody, wieku metabolicznego) muszą być spełnione określone warunki w jakich powinien odbyć się pomiar. Dlatego też nasi klienci proszeni są o uwzględnienie następujących wytycznych:

1
Przybycie na badanie na czczo (w godzinach porannych) lub 4-6 godzin po spożyciu ostatniego posiłku
2
Nie spożywanie 24 godziny przed badaniem napojów na bazie kofeiny (kawa, herbata, napoje energetyzujące) oraz alkoholu
3
Unikanie dużego wysiłku fizycznego 12 godzin przed pomiarem
4
Jeśli to możliwe, nie przyjmowanie w dniu pomiaru diuretyków (leki moczopędne)
5
Oddanie moczu około 30 minut przed badaniem
Pacjenci do badania proszeni są o zdjęcie biżuterii oraz dodatków, w skład których wchodzą metalowe części, tak ,aby nie zaburzać przewodnictwa.
Przeciwwskazaniem do badania jest posiadanie rozrusznika serca, metalowych implantów w ciele, ciąża oraz epilepsja. Badanie jest bezbolesne i odbywa się poprzez bose stopy za pomocą profesjonalnego analizatora medycznego.

Zalecane badania

Pakiet podstawowy:

1. Morfologia krwi z rozmazem, OB
2. Badanie ogólne moczu
3. Glukoza na czczo
4. Insulina na czczo
5. Lipidogram - cholesterol całkowity, LDL, HDL, trójglicerydy
6. Alat, Aspat
7. TSH, FT3, FT4 
8. Kwas moczowy
9. Żelazo
10. Ferrytyna

Pakiet rozszerzony:

1. Morfologia krwi z rozmazem
2. Badanie ogólne moczu
3. Glukoza na czczo
4. Insulina na czczo
5. Lipidogram - cholesterol całkowity, LDL, HDL, trójglicerydy
6. Alat, Aspat
7. TSH, FT3, FT4, ATPO i ATG
8. Kwas moczowy
9. Żelazo
10. Ferrytyna
11. Kreatynina
12. CRP
13. Witamina D
14. Homocysteina 
15. Wapń, potas, sód, magnez

Przed wizytą, proszę, zastanowić się:

1
Jakie aktualnie występują u Pana/Pani dolegliwości zdrowotne?
2
Jaki jest Państwa ustalony cel?
3
Jak i w jakim czasie Państwo chcieliby to osiągnąć?
4
Jakie Państwo przyjmują leki, suplementy diety, odżywki? (przynieść listę)?
5
Czy w przeszłości stosowali Państwo diety? Jakie? Jak długo?
6
Co i w jakich ilościach wypijają Państwo w ciągu dnia?

DZIENNICZEK ŻYWIENIOWY

Dzienniczek żywieniowy jest wskazanym elementem wizyty. Dlatego też prosimy Państwa o RZETELNE wypełnienie dzienniczka żywieniowego, który jest niezbędny do oceny żywienia, by móc poprawić ewentualne błędy żywieniowe.

Proszę o wpisywanie WSZYSTKICH posiłków i produktów jakie Państwo spożywają, łącznie z wypijanymi płynami (wodą, kawą, herbatą, sokami, itp.) i przekąskami (chipsy, słodycze, owoce, orzechy, itp.).
Można zapisać wszystko na zwykłej kartce, zachowując jednak wskazówki zawarte w dzienniczku żywieniowym.

UWAGI:

  1. Jeśli któryś z posiłków nie występuje w Twoim jadłospisie, pozostaw rubrykę pustą lub wpisz: „nie występuje”.
  2. Jeśli nie potrafisz ocenić masy produktu lub potrawy, spróbuj określić ją w inny sposób, np.: kromka (dotyczy pieczywa – warto określić jego rodzaj), szklanka, kubeczek (np. jogurtu – ale wtedy podaj jego masę określoną przez producenta, np. 150g), łyżka, łyżeczka, sztuki (np. owoców – małe, średnie lub duże), pół lub 1/3 talerza (np. ryżu, makaronu, ziemniaków), etc.. Pamiętaj też o podaniu zawartości tłuszczu w takich produktach jak: mleko, jogurt, itp.
  3. Wpisz wszystko, co zdarza Ci się zjeść lub wypić pomiędzy posiłkami (np. ciastka, cukierki, czekolada, napoje, etc).
  4. Przygotuj dzienniczek pochodzący przynajmniej z 3 dni, czyli wypełnij powyższy dzienniczek 3-krotnie.

Przykładowy dzienniczek

 

Godzina

Posiłek

Skład potrawy

Ilość lub miary

domowe

8:00

Śniadanie

- chleb razowy na

miodzie

- masło

- polędwica sopocka

- papryka

- herbata

- cukier

2 kromki

1 łyżeczka

2 plasterki

½ średniej wielkości

1 szklanka

1 łyżeczka

10:00

II śniadanie

- jogurt naturalny 2%

- jabłko

150 ml

1 średniej wielkości

(ok. 120 g)